13. a 14. dubna 2013 jsem  byl na kurzu Zakládání jedlého lesa. Kurz pořádala Katka Horáčková (více se o ní dočtete na bio.cz) , která se pěstováním rostlin peramakulturně zabývá  řadu let a výsledky její práce si můžete prohlédnout  na stránkách Zahrada Dobra, nebo můžete zajet přímo na Vlčí Horu a za budovou firmy Nobilis Thilia si zahradu založenou a udržovanou na principech permakultury  prohlédnout.
Docela jsem na kurz těšil a měl jsem řadu očekávání. O permakulturním pěstování jsem si přečetl knížku od Seppa Holzera Zahrada k nakusnutí, ale chtěl jsem vyzkoušet, jak se to dělá prakticky.

Na kurz, který se konal ve Starých Křečanech jsem,  jako obvykle na  většinu akcí dorazil s  5 minutovým zpožděním,  naštěstí se ještě nazačalo. Na stole byla prostřená snídaně a to byla dobrá příležitost k seznámení s ostatními účastníky permakulturního zájezdu :-). Celkem nás tam bylo myslím 11.

Po snídani proběhlo oficiální představení,  kde každý vyjádřil svoje očekávání. Moje bylo naučit se pěstovat aspoň „něco“ v chladných podmínkách šluknovkého severu.

Zónování pozemku

Nejdříve jsme se dozvěděli, že třeba porozmýšlet o rozčlenění pozemku do zón. Tam kam se chodí nejčastěji (třeba pro bylinky do kuchyně)  by mělo být co nejblíže k domu. Důležitá je i orientace podle světových stran, zastínění a další vlivy, které mají na pozemek vliv. Podstatanou věcí je i tvar záhonu, aby se optimálně využil prostor bez zbytečného šlapání po hlíně, které  ji  udusává, což není žádoucí.

Bez vody nic neroste

Potom jsme se  zabývali vodou a  hospodaření s ní. Obecně permakultura a voda spolu hodně souvisí. Jen asi 2% procenta veškeré vody na zemi  jsou využitelná k pitným účelům a kvalitní vody bude pravděpodobně stále méně, proto je s ní potřeba šetřit, využívat více deštovou vodu  pořídit si kompostovací toaletu :-). Nebo třeba  zahradní jezírko, které bude fungovat jako zásobárna vody a útočiště pro vodní živočichy. Každopádně voda a šetření s vodou nám zabralo celé dopoledne.

Tím se taky dostávám k pojmu permakultura. Permakultura byla dříve vnímána jako pojem trvale udržitelného zemědělství „permanent agriculture„, ale dneska je to už celkový přístup k životu. Ten zahrnuje mnohem více činností, které vedou k šetrnějšímu přístupu k životnímu prostředí.

Vegetariánské hody

Katka je veganka a tak bylo celkem nasnadě, že jídlo bude pouze z rostlin. Při vaření se zapojil celý kurz a vzniklo z toho velmi dobré  jídlo a mě tak napadlo, že bych docela rád jel na nějaký permakulturní kurz vaření. Vegetariánské hody pokračovaly i večer a druhý den – jídlo bylo prostě skvělé. Co mě utkvělo v paměti byla směs koření – fenykl, římský kmín a koriandr vše rozemleté a smíchané dohromady, domácí hořčice z hořčice 🙂 a fazole Mungo, které byly ve všem a byly moc dobré.

Tak už konečně sadíme

Odpoledne jsme se  dostali k praxi. Na zahradě  chalupy Gabriely ve Starých Křečanech, kde se kurz konal, jsme sázeli stromky a keře z ovocné školky v Bojkovicích. Tahle školka nabízí staré a více odolné odrůdy stromků a keřů, které je možné pěstovat bez chemie. Fotografie ze zahrady a sázení najdete zde.

Sázíme. Ořešák, jabloně, rakytník, kdouloně, mišpule, kiwi a další. Katka Horáčková je ta v barevné čepici

Osobně mě zaujalo použití papírových kartonů k vytvoření  nových záhonů, takže není potřeba rytí. Na karton se naveze hlína, zamulčuje se slámou a záhon je hotový.

U  keřů se zase karton používá pro mulčování, aby prostor mezi keři nezarůstal plevelem a usnadnil se tak start mladé rostlině do „života“.

Večer se potom povídalo u čaje i vína o všem  možném i nemožném.

Kompostujeme

Ráno jsme začali u kompostu. Respektive, jak správně kompostovat, proč vlastně a co to přináší. Kompost je biologické hnojivo, kterým poskytujeme rostlinám výživu. Bez kompostu to zkrátka v permakulturním pěstování nejde. Na tohle téma jsem tam objevil zajímavou knížku od Boba Flowerdewa – Kompost.

Probrali jsme i vzájemné možnosti kombinování rostlin při pěstování, jak jednotlivé rostliny buď odebírají nebo obohacují půdu o živiny.  Vhodné kombinace rostlin je téma určitě nad rámec kurzu  a proto uvádím  literaturu a webové zdroje informací, na které přišla řeč a ze kterých je možné čerpat.

Hraozemi.cz   web o životním prostředí

Kokoza.cz  pěstování a komopostování ve městě

Ekodomov.cz  informace nejen o kompostovaní

Ekodomacnost.com eko výrobky domů a na zahradu

Plantanaturalis.com bylinky a květnaté louky

Veronica institut  zde je možné objednat otočné kolečko, které Vám ukáže vhodné kombinace rostlin. Je to takový tahák pro pěstování zeleniny a ovoce.

Knihy, které mě tam zaujaly:

Masanobu  Fukuoka – Revoluce jednej Slamky

Bob Flowerdew – Kompost

D. Aichele/ M. Golteová – Bechtleová –  Co tu kvete?

Sepp Holzer – Zahrada k nakusnutí

Jaroslav Svoboda – Ekozahrady

Na závěr

Kurz z Vás určitě za dva dny neudělá odborníka na organické zahradničení. Ukáže ale postupy a fígle, které fungují a ušetří  čas. Otevře dveře k dalšímu vzdělávání a pokusům. Jak  budu úspěšný já, to se ukáže a rád se o výsledky podělím. Mimo to, že jsem naučil něco nového, tak jsem seznámil i zajímavými lidmi a to je také nezanedbatelný přínos.

Abych nezapoměl. Na kurzu je možné koupit semínka bylinek a další osivo v bio kvalitě, já jsem si převezl třeba divoké rajče.

 

 

About Martin Staník

Jmenuji se Martin Staník. Ač původně z Pardubic, před 8 lety jsem přesídlil do Šluknovského výběžku. Pomalu zapouštím kořeny v obci Lipová. Věnuji se internetovému marketingu, především SEO a PPC kampaním. Můžete mě znát ze Seznamu.cz, kde jsem v liberecké pobočce pracoval jako obchodník. Nyní jsem na vlastní noze a spolupracuji s informačním portálem Vybezek.eu. Poslední dobou mě baví zahradničení a zajímám se permakulturu.

Tags

| |